luni, 17 septembrie 2012

Viaţa şi Învăţăturile Maeştrilor din Extremul Orient / Baird T.Spalding


O carte de referinţă a spiritualităţii universale, apărută pentru prima oară în limba română în editura SOLTERIS, dar am impresia ca a mai fost reeditata si la alte edituri.
Cele cinci volume cuprind relatări cu întâmplări şi comunicări directe făcute de Iisus, Maria, Buddha şi alţi Mari Maeştri spirituali.
E un curs de credinţă şi cunoaştere a Supra-eului.
Baird T.Spalding , este un nume de referinta in ierarhia adevaratilor cautatori ai adevarului si in cercurile metafizicii din prima jumatate a secolului XX.
Autorul a facut parte dintr-un grup de 11 persoane care a vizitat Orientul indepartat incepand cu anul 1894, pentru trei ani si jumatate.
Scopul declarat al expeditiei a fost cel al confirmarii sau infirmarii existentei in Orientul indepartat al unei surse de „spiritualitate”, altfel perceputa decat ceea ce se intelegea la acel moment in Occident prin aceasta notiune.
In acest periplu a contactat Marii Maestrii din Himalaya, care i-au ajutat pe membrii expeditiei in cunoasterea profunda a Marilor Legi care guverneaza Universul, legi care, la acel moment nu erau acceptate in Occident, ce vietuia intr-o cumplita stare de materialism.
Din aceste motive Spalding poate fi considerat un deschizator de drumuri, ca fiind cel care a reusit sa ridice vibratia Occidentului pana la nivelul necesar, dorit si asteptat pentru a se deschide spre aceste invataturi, iar toti cei care au urmat, cei ce au scris , dar si cititorii lor, avem datoria de a nutri un gand de profunda recunostinta pentru acest pionier spiritual.

Rezultatul?


Baird T.Spalding spune cu o simplitate dezarmanta :

Pornisem foarte sceptici si ne-am intors profund convinsi si convertiti, incat trei dintre noi s-au dus inapoi, hotarati sa ramana pana cand vor fi capabili sa implineasca lucrarile si sa traiasca viata exact asa cum traiesc astazi acesti Maestri”
Mai spune Baird T.Spalding :
„Maestri accepta ca Buddha reprezinta Calea Iluminarii, dar explica in mod clar, ca Crist ESTE Iluminarea, sau o stare de constiinta pe care o cautam toti – Lumina Christica a fiecarui individ ; deci, lumina oricarui copil nascut in lume”

Nu pot decat sa va indemn din toata inima sa cititi aceasta carte, iar in abordarea celor pe care le veti citi, va recomand sa aplicati indemnul autorului de la inceputul volumului I :

„Traieste astfel incat sa dobandesti constiinta copilariei. Vizualizeaza Copilul Divin dinlauntrul tau. Inainte sa adormi, sugereaza constiintei tale : Acum realizez ca exista in mine un fericit corp spiritual, vesnic tanar, ... Repeta aceasta afirmatie si mediteaza la ea in liniste, pana cand adormi.”
 Si in final va ofer un fragment din Volumul III, fragment pe care in consider un document programatic, o afirmare a intentiei si a principiilor autorului.
Sunt convins ca o data citit, curiozitatea va va indemna spre o lectura completa.
 "DRAGA CITITORULE, nu esti doar un cititor, ci un prieten cu care stau fata în fata şi discut, exact aşa cum tu te confrunti şi discuti cu fiecare din personajele acestei carti. Sunt sigur că ele te cunosc şi te considera un prieten apropiat. Te inconjoara cu intreaga glorie a Divinei Lumini a Vietii, Iubirii şi Intelepciunii; şi astfel te ajuta să înţelegi.
Ele te infasoara în atotprezenta Lumina Divina de Viata, Iubire şi Intelepciune, pe care trebuie s-o emita şi s-o daruiasca. Te vad permanent cuprins în aceasta Omniprezenta Prezenta Divina. Ele te vad asezat pe propriul tau tron că adevărat rege sau regina, guvernand prin şi în aceasta Prezenta Divina. Te vad cunoscand şi indeplinindu-ti Misiunea Divina, mereu viu, mereu pasnic şi fericit, mereu Tu cel Divin.Ele nu te vad aşa doar pe tine, ci intreaga familie umana o vad divina şi pura, şi orice lucru sau forma creata o vad divina, creata dupa imaginea şi asemanarea divinului; nu doar un ins, o secta sau o credinta, ci totul, cu tot ce cuprinde.
Nimeni nu-i poate aprecia mai bine pe acesti mari oameni, decât aceia care au fost primiti în linistea sacrelor lor camine şi ganduri. Ei TRAIESC Adevarul, care este o parte a Universului însuşi.Viaţa poate fi, intr-adevăr, urmarita indarat în trecutul obscur care ne aduce realizarile a sute şi mii de secole anterioare. Pentru noi, viaţa este ingradita de tot felul de limitari şi conventii. Pentru ei, viaţa este nelimitata, neintrerupta, nesfarsita beatitudine şi fericire; cu cât viaţa este mai lunga, cu atat bucuria este mai mare şi cu atat fiinta este mai merituoasa.
 Nimeni dintre cei care ii înteleg şi ii iubesc pe acesti oameni nu se poate indoi de invataturile lor, şi nici de sinceritatea lor, dupa ce s-a bucurat de ospitalitatea lor.
Lumea occidentala priveste spre exterior, şi de aceea abia atinge tivul vesmantului. Orientalul imbraca roba, dar nu ca pe un vesmant care ar putea fi schimbat.
Occidentul lustruieste sticla lampii. Orientul se ingrijeste de flacara care ii poate darui mai multa lumina.
Occidentul priveste la exterior cu ochi plini de dorinţa, în spatele carora se afla stralucirea viziunii spirituale, cautarea adevaratei cunoasteri. Orientul stie că trupul de carne trebuie iluminat de flacara care este aprinsa mai intai din interior, şi care apoi va straluci spre exterior cu intreaga stralucire a soarelui de amiaza.
Occidentalii îşi spun materialisti. Orientalii traiesc cu adevărat în deplinatatea spiritului. Ei considera că fiecare fiinta traieste prin impulsul, indemnul, suportul Spiritului, - indiferent de locul sau, printre zapezile mari din inaltimile Himalayei, în agitatele orase moderne sau în cele mai izolate manastiri.
Ceea ce pentru lumea occidentala pare miraculos şi incredibil, pentru echilibrata gandire hindusa este rezultatul natural al acceptarii şi manifestarii Spiritului, ceea ce este vazut că Dumnezeu în forma manifestata. Cei care sunt pe deplin vii stiu foarte bine că exista mult mai multe lucruri decât ceea ce ajunge la cunoasterea lor personala; de fapt, exista mai multe lucruri decât au fost visate vreodata în orice filosofie.
De aceea nu aducem justificari pentru aceasta carte sau pentru volumele precedente.
Atunci când privesti în perspectiva, cu o vedere clara, spre o implinire, mostenirea ta divina, puterea ta de a te conduce este cea care te plaseaza într-o atitudine atat de receptiva, încât îţi apartine deja abilitatea de a-ti realiza idealul. Dumnezeu vorbeste astazi prin omul-Dumnezeu, exact aşa cum a vorbit în toate epocile.Cunoasterea transmisa de oamenii din aceasta carte nu este deloc noua, desi prezentarea ei aduce o lumina noua în lumea occidentala.
Principalul obiectiv al vieţii lor este să dea omenirii cunoasterea şi iluminarea, prin cunoasterea pura, stimulata cu iubire. Marea lor misiune este să paveze drumul spre pace şi armonie, prin marea puterea omului de a le realiza. Ei sunt cei mai mari prieteni ai adevaratei stiinte, religii şi filosofii; şi ei proclama deopotriva că toţi oamenii sunt frati, şi că Adevarul este unul. Astfel, stiinta devine firul aurit pe care sunt insirate perlele.
A sosit vremea când o mare parte a oamenilor au depasit deja vechiul concept despre Divinitate. Ei si-au pierdut credinta în invataturile bazate numai pe a crede; au invatat că să fii bun că să dobandesti o recompensa cereasca dupa moarte este ceva fals, un ideal foarte jos, - este vorba de ideea de a fi bun de dragul recompensei şi pentru privilegiul special de a canta la harpa şi de a intona psalmi pentru eternitate.Oamenii au realizat că aceasta este doar expresia interesului personal şi că este complet straina de invataturile Christului lui Dumnezeu, omul-Dumnezeu cel perfect viu.
Ideea mortii este straina de telul divin (de fapt, este în directa contradictie cu el) şi nu este în acord cu legea Cosmosului sau cu radiatiile sale vibrante. Nu concorda nici cu invataturile lui Iisus.
Biserica şi cimitirul se gasesc adesea în acelasi loc. Acest lucru este o dovada directa a faptului că invataturile crestine nu au fost patrunse. Omul-Christ a vorbit, şi urechea care asculta a auzit: Daca un om crede în mine, el nu va muri niciodata. Omul-Dumnezeu stie că acela care traieste în pacat sau inconjuratde vibraţiile vinovatiei, moare, şi pentru el plata pacatului este moartea; insa darul lui Dumnezeu pentru omul-Dumnezeu este viaţa eterna - Dumnezeu manifestat pentru omul-Dumnezeu în Imparatia Cerurilor aici pe pamant, corpul omenesc desavarsit în carne, când omul traieste cu adevărat în vibratia luiDumnezeu şi complet în acea gandire vibranta.
Oamenii din aceasta carte L-au scos pe Dumnezeu din regatul supranaturalului şi superstitiei, şi L-au plasat în intregime în frecventele vibratiei, stiind ca, mentinandu-si corpurile în vibratia divina, ei niciodata nu vor imbatrani şi nu vor muri.
Când vibraţiile corpurilor lor sunt coborate sau sunt lasate să coboare, survine moartea. De fapt,acesti oameni stiu ca, atunci când a fost comisa greseala de a muri, corpul vibreaza pe o treapta atat de joasa încât vibraţiile vietii, emise de el, sunt efectiv expulzate din templul corpului, şi ele raman încă impreuna şi îşi pastreaza aceeasi forma pe care a avut-o corpul atunci când le-a emis. Aceste emanatii au inteligenta şi încă se rotesc în jurul unui nucleu central, sau soare, care le atrage şi le mentine laolalta.Aceste particule emise sunt inconjurate de o emanatie înţeligenta care le ajuta să-şi pastreze forma şi dincare ele vor lua substanta necesara pentru a inalta un alt templu. Acest lucru este în direct acord şi lucreaza în deplina armonie cu inteligenta care a fost construita în jurul corpului pe durata vieţii sale. Daca aceasta inteligenta vibreaza la o frecventa joasa sau, cu alte cuvinte, este slaba, ea pierde contactul cu radiatiile de viaţa şi energie care au fost eliberate din corp (forma din lut, dupa ce emanatiile de viaţa au parasit-o) şi aceste radiatii, în final, se disperseaza şi se intorc la sursa, şi atunci are loc moartea deplina. Dar,dacă inteligenta este puternica, vibranta şi activa, ea se mobilizeaza imediat pe deplin şi un corp nou este realizat instantaneu. O reinviere are loc, şi prin aceasta reinviere, omul este desavarsit în carne. Nu toţi pot auzi sau accepta o asemenea revelatie. Cel care are urechi de auzit, să auda (Marcu 4.9). Acela a carui înţelegere este suficient dezvoltata, este capabil să înţeleaga.
Astfel, mari parti ale omenirii dezvolta o stiinta prin care redescopera că Dumnezeu a trait intotdeauna în om şi cu omenirea; desi, pentru o vreme, nu L-au cunoscut pe Dumnezeu, ei doar au pierdut viziunea omului-Dumnezeu.
Dedic cartea aceasta celor despre care am scris, că şi pe cele care au fost deja publicate. La picioarele acestor dragi şi apropiati prieteni imi depun cea mai profunda veneratie şi recunostinta, şi nu stiu pe ce cale le-as putea oferi tot ceea ce merita.
 Ne dusesem acolo plini de indoiala; am plecat de acolo cu cel mai mare regret, iubindu-i pe toţi,simtind că am dobandit o viziune launtrica mai adevarata şi mai profunda asupra stiintei vieţii şi aAdevaratei Trairi.”

BAIRD T. SPALDING

3 comentarii:

  1. Am disutat cu un prieten care mi-a recomandat si el cartea asta, dar din pacate nu reusesc sa o mai gasesc prin librarii.Stiti cumva unde o pot gasi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, intr-adevar este o problema gasirea acestei carti.Daca nu o vei putea gasi pe la anticariate, iti recomand sa accesezi site-ul editurii Solteris care ofera si posibilitatea executarii de copii xerox la un pret rezonabil pentru toate volumele.Succes

    RăspundețiȘtergere
  3. Majoritatea celor care l-au citit pe Spalding, spun ca le-a marcat viata intr-un fel sau altul. Si e adevarat. Personal, nopti la rand am tot reflectat asupra acelor experiente traite de autor intr-o perioada destul de recenta. Ceva din interiorul meu mi-a spus mereu ca Spalding transmite prin cartea asta informatiile autentice, traite prin perceptii indentice cu ale fiecaruia dintre noi, Spalding nefiind un maestru spiritual. Prin asta devine foarte credibil. Atunci cand un inalt maestru, sau o persoana transmite informatii primite prin chanelling, primul gand te duce in zona indoielii,a dubiilor de tot felul. Spalding , nefiind o persoana cu mari preocupari spirituale sau ezoterice, reuseste sa desfiinteze barierele indoielii si in asta consta marea valoare a scrierilor sale.

    RăspundețiȘtergere